DE VERNUFTELING 2013

Het Arcadis Winterhard Wissel is genomineerd voor ‘De Vernufteling 2013’. De Vernufteling 2013 wordt uitgereikt aan het ingenieursbureau met het meest vindingrijke project. Doubleyou heeft de animatie verzorgd om het werkingsprincipe van het genomineerde project duidelijk te maken.

Doubleyou werd in 2011 door Arcadis gevraagd voor een brainstorm sessie. Het doel was oplossingen uit te werken voor wisselstoringen veroorzaakt door brokken sneeuw en ijs. Na de succesvolle samenwerking is Doubleyou begin 2013 gevraagd de uiteindelijke oplossing van Arcadis te visualiseren. De visualisatie is gebruikt in de video voor de publieksverkiezing van De vernufteling.

De Vernufteling De Vernufteling is de prijs voor het meest ingenieuze en vindingrijke project van ingenieursbureaus. Op de website van De Vernufteling kan tot en met 15 maart 2013 op het Winterhard wissel gestemd worden. De winnaar wordt op 20 maart 2013 bekend gemaakt.

Wissel winterhard met afdekplaat

De belangrijkste oorzaak van wisselstoringen is dat er brokken sneeuw en ijs van de langs denderende trein vallen en terecht komen tussen de bewegende delen van het wissel. De wisselverwarming is in de meeste gevallen niet in staat om de brokken sneeuw en ijs snel genoeg te doen smelten. Als het wissel omgesteld wordt voordat het ijs gesmolten is, blokkeert het mechaniek van het wissel en gaat het wissel in storing.

Door het plaatsen van een dakje boven het wissel wordt voorkomen dat sneeuw- en / of ijsbrokken de bewegende delen van een wissel blokkeren. Het dakje dekt de ruimte af tussen de tong en de doorgaande rail. Voor de wielen van de trein is een ruimte overgelaten die wordt afgesloten met een borstel.

Bij het bedienen van het wissel beweegt de tong naar de doorgaande rail en beweegt het dakje tegengesteld om ruimte te maken voor de afbuigende trein. Het bewegingsmechaniek van het dakje is gekoppeld aan de wisselaandrijving zodat geen extra apparatuur benodigd is om het dakje te bewegen. De uitdaging van het idee zit in het bewegingsmechaniek van het dakje. Het dakje beweegt tegengesteld aan de beweging van de tong en wordt door hetzelfde mechaniek aangedreven.