DE VERNUFTELING 2013 WINNAAR

Begin deze maand informeerde we over de Arcadis Winterhard Wissel waar Doubleyou aan meewerkte. Afgelopen week won Arcadis hiermee de Vernufteling 2013! `Hoe simpel kan het zijn, is de overheersende gedachte waarmee de jury dit project heeft beoordeeld. Er zijn geen ingewikkelde stroomschema’s of berekeningen nodig om te begrijpen hoe het afdekplaatje werkt. De jury beschouwt de door Arcadis gekozen aanpak als vernuft bij uitstek.

Wisseluitval bij sneeuw en ijs blijkt een buitengewoon hardnekkig probleem, met grote maatschappelijke impact. Talloze bureaus hebben zich de afgelopen decennia over het probleem gebogen, hebben naar het buitenland gekeken, en kwamen met de meest ingenieuze oplossingen, maar altijd zat er wel een bezwaar aan vanwege kosten of inpasbaarheid. En dan is er, heel eenvoudig, het idee van een afdekplaatje. Goedkoop, overal toepasbaar, en het kan mogelijk het onderhoudsgevoelige systeem van wisselverwarming overbodig maken. De jury realiseert zich dat het plaatje zich in de praktijk nog moet bewijzen, wat haar waardering van het project kwetsbaar maakt. Maar het feit dat er nu een praktijkproef gaat beginnen betekent in ieder geval dat ook de spoorbeheerder er wel iets in ziet.

Een suggestie vanuit de jury is om te voorkomen dat ijsblokken die met grote snelheid van de trein losschieten, onder het plaatje terecht komen, door het een schuin aanloopstukje te geven. Dit project straalt bij uitstek uit dat ingenieursbureaus er zijn om een hardnekkig technisch probleem uit de wereld te helpen. Reden voor de jury om de winterhard wissel van Arcadis uit te roepen tot winnaar van de Vernufteling 2013.

De jury heeft vier criteria gehanteerd bij het beoordelen van de projecten. Innovativiteit is belangrijk om het predicaat ‘Vernufteling’ te mogen voeren: de inzending moet vernieuwend zijn, praktisch toepasbaar en esthetisch. Het tweede criterium betreft de economische waarde die de inzending vertegenwoordigt. Hierbij wordt zowel naar de commerciële als de exportwaarde gekeken. Als derde criterium geldt de technologische geavanceerdheid, waaronder de jury zowel de kwaliteit als de patenteerbaarheid van de inzending heeft beoordeeld. Ten slotte heeft de jury ook de maatschappelijke waarde beoordeeld, waaronder begrepen de relevantie van de oplossing en de mate van duurzaamheid.`
Vernufteling-2013